Computervirus

Ik heb een computervirus – wat nu?

Reageert uw computer niet zoals u gewend bent, heeft u geen toegang tot uw bestanden of heeft iemand spam verstuurd vanaf uw e-mailadres? Dan is de kans groot dat uw computer besmet is met een virus. Lees verder om erachter te komen wat een computervirus precies is, hoe u besmetting voorkomt en hoe een professional u kan helpen virussen van uw computer te verwijderen.

Wat is een computervirus?


Een computervirus is type ‘malware’ dat bestaat uit een programma dat, nadat het op uw computer is geïnstalleerd, zich verder probeert te verspreiden. Daarbij kan het grote schade aanrichten aan uw computer en computers binnen hetzelfde netwerk. Ook als u uw besmette computer nog kunt gebruiken, is het niet veilig om dit te doen. Een computervirus kan namelijk:


  • Uw wachtwoorden stelen
  • Bestanden op uw computer lezen, stelen of corrupt maken
  • Uw e-mailadres gebruiken om spam te versturen
  • Uw toetsaanslagen aflezen
  • Uw hele computer overnemen
Met behulp van een goede virusscanner is het mogelijk om het virus van uw computer te verwijderen, maar dit is niet altijd gemakkelijk. Veel computervirussen zijn namelijk ontworpen om onzichtbaar te zijn voor virusscanners. In sommige gevallen kunnen ze deze zelfs uitschakelen! Ook in dit geval is voorkomen dus beter dan genezen.

Hoe voorkom ik besmetting met een virus?

Het goede nieuws is dat een computervirus niets kan doen totdat het geïnstalleerd is op uw computer. U kunt besmetting met een virus dus op de volgende manieren voorkomen:


  • Installeer nooit software die u niet vertrouwt en download geen verdachte bestanden.
  • Gebruik een goede virusscanner en zorg ervoor dat deze up-to-date is. Pas ook op dat u geen virus installeert dat vermomd is als een gratis virusscanner!

Computerhulp aan huis bij virussen

Als u niet van uw computervirus af komt of u niet goed weet welke virusscanner voor u het beste is, kan een professional uitkomst bieden. Woont u in de buurt van Vaassen of Epe? Dan kunt u bijvoorbeeld De Gelderse Computerservice inschakelen voor hulp aan huis. Een computerspecialist kent alle trucjes van computervirussen en weet natuurlijk ook hoe deze omzeild kunnen worden. Zo weet u zeker dat uw computer weer virusvrij is en dat deze in de toekomst goed beschermd is tegen virussen.

Vermoedt u dat uw computer besmet is met een virus? De Gelderse Computerservice biedt computerhulp aan huis in Vaassen en Epe (provincie Gelderland), dus neem snel contact op.
Feed