Wat te doen bij spam?

U heeft vast wel eens een e-mail ontvangen van een voor u onbekende afzender met de boodschap dat iemand u een mysterieuze erfenis heeft nagelaten. Misschien is uw e-mailadres zelfs wel eens door iemand anders gebruikt om commerciële berichten naar uw hele adresboek te verzenden. Oftewel: als u het internet gebruikt, heeft u ongetwijfeld wel eens te maken gehad met spam. Ik leg u graag uit hoe u spam kunt voorkomen en hoe een professional u hulp bij spam kan bieden.

Wat is spam?


Het woord ‘spam’ wordt gebruikt als om ongewenste berichten aan te duiden op het internet. Deze worden bijvoorbeeld verstuurd via e-mail of als commentaar onder blogs of op internetfora gepost. Er zijn twee soorten spam:


  • Ingaande spam komt het meest voor. Dit betekent dat u spamberichten ontvangt via uw e-mail, online gastenboek of forum.
  • Uitgaande spam betekent dat uw e-mailadres (of website) gebruikt wordt om de spam te versturen.


Hoe voorkom ik spam?


Niemand heeft zin om elke dag weer diverse spamberichten uit zijn of haar inbox te verwijderen, en het is nog vervelender als uw e-mailadres gebruikt is om spam te verzenden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om spam te voorkomen, afhankelijk van het type spam. In het geval van uitgaande spam kunt u simpelweg het wachtwoord van uw e-mail wijzigen. Een goede virusscanner kan helpen voorkomen dat u hier opnieuw het slachtoffer van wordt.

Gebruik om ingaande spam tegen te houden ten eerste een goede spamfilter. Vrijwel alle e-mailproviders bieden spamfilters aan. Daarnaast kunt u zelf aangeven of een e-mail onterecht als spam is aangewezen of juist door de mazen van het net is geslipt. Ook kunt u een extern spamfilter gebruiken. Deze filtert alle e-mail al op domeinniveau, dus voordat het bij uw e-mailserver terecht komt. Externe spamfilters zijn vaak veel efficiënter en kunnen bijvoorbeeld ook berichten die virussen bevatten tegenhouden.Professionele hulp bij spam


Een professional, zoals De Gelderse Computerservice uit Vaassen, kan hulp bij spam bieden door u te adviseren over geschikte virusscanners en spamfilters. Indien gewenst krijgt u dan natuurlijk ook hulp bij de installatie en het instellen van deze programma’s. Bovendien kan een professional vaak aantonen wat de oorzaak van uw spamprobleem is en u persoonlijke tips geven over veilig gebruik van uw computer en e-mail.

Heeft u veel last van spam en wilt u daarvoor een professional uit de regio Vaassen en Epe inschakelen? Neem dan contact op met De Gelderse Computerservice.
Feed